2018 JÚNIUS

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Szent Iván hava.
Idén a kora tavaszi csapadékra jövő nagy meleg, a korai nyár miatt a növények nagy része korábban nyílik a megszokottnál, és különösen gazdag virágzással örvendeztet meg kertünk. A virágok nagy tömegben nyílnak, ám a meleg napsugárzás hatására gyorsan el is hervadnak, így napról-napra, hétről hétre más-más növényekben gyönyörködhetünk.

A rendszertani gyűjtemény dombján helyet kapó boglárkafélék (Ranunculaceae) egyik ágyásában júniusban az iszalagok társaságában a másfél méteres magasságot is elérő sárga borkóró (Thalyctrum flavum) nyílik. Délnyugat-Európában és Észak-Afrikában őshonos alfaja (ssp. glaucum). Ott mocsárréteken, patakpartokon él. Szára és 2-3-szor szárnyasan összetett levelei kékesszürkék. Apró, négy krémszínű takarólevelű virágaiból messzire kiállnak feltűnő, hosszú sárga porzói.

Nyár elején nyílik a kerti ruta (Ruta graveolens) is. Alacsony, átható szagú cserje, mirigyektől pontozott hajtásokkal. Apró, hamvas, aromás illatú levélkéi, melyről a francia kártya treff színét mintázták, szárnyasan összetettek. Forrázatukból szemborogatást készítenek, teájuk görcsoldó, mely a magas vérnyomás, epilepszia, bélgörcs népi gyógykészítménye volt, de csak keverékekben használták, mert önmagában mérgező. Levélkivonata rovarölő, sebfertőtlenítő hatású, az ókor óta használják reumás fájdalmak, rovarcsípések kezelésére és féreghajtásra. Abortiv hatása miatt várandós anyák kerülték fogyasztását.

A fészkesek (Compositae) ágyásaiban messzire sárgállanak a menyecskeszem nemzetség (Coreopsis) bokrai. Legismertebb közülük a nagyfészkű menyecskeszem vagy szépecske (Coreopsis grandiflora), melynek merev, egyenesen felálló szárán most nyílnak feltűnő, mutatós „virágai”, vagyis a fészekvirágzatai. Átellenes állású levelei 10 cm hosszúak, az alsó lándzsás, kanál alakú levelek épek vagy egyenetlenül hasadtak, a felső levelek 3-5 részre osztottak.
Fészekvirágzatának vacka lapos, a virágzati kocsány 15 cm hosszú. Sárga, nyelves virágainak („szirmainak”) csúcsa 3 karéjú, a középen ülő sárga csöves virágainak csúcsa narancssárga árnyalatú. Kaszattermése görbült, szárnyas élű. Közép- és Délkelet-USA-ban őshonos növény. Kerkultúrában sok szép, a sárga minden árnyalatában tündöklő, szimpla és telt virágzatú fajtáit nemesítették ki és szívesen ültetik évelőágyásokba, nyári szegélyágyakba.

A kastély felé, a Nagyrét szélén az illatos málna (Rubus odoratus) terebélyes bokra nyílik. Észak-Amerika keleti részén, üde erdőkben, szegélytársulásokban honos lombhullató, könnyen sarjadzó cserje. Nagy, 3-5-ével tenyeresen karéjos levelei között egész nyáron át nyílnak mirigyes csészéjű, szép, sötét mályvarózsaszínű virágai, majd a belőlük kifejlődő, nem túl lédús, száraz terméshúsú, apró csonthéjas termései, melyek lapos csésze alakú csoportos termést, ún. szedertermést alkotnak, s éréskor együtt maradva válnak le a vacokkúpról.

A rózsa (Rosa) feltűnő szépségű s emellett változékony és hibridizációra hajlamos nemzetség. Több, főképp kelet-ázsiai faját vonták be sok száz évvel ezelőtt a nemesítésbe, melynek eredményeképpen ma már a több mint tízezer fajtát tartanak számon. Dendrológiai gyűjteményünkben, a nagy becsben tartott vadrózsa fajok mellett, számtalan nemesített rózsafajtát nevelünk. A rózsanemesítés jó szemet és pontos kezet, nagy gondosságot, időt és pénzt igénylő feladat. A Rózsakertben és a középső üvegház előtti szalagágyban a németországi vezető rózsanemesítő- és termesztő cég (W. Kordes’ Söhne) díjnyertes park-, talajtakaró- és tearózsái nyílnak. A Kordes rózsák nemcsak szépségük miatt figyelemreméltóak, hanem betegségekkel szembeni ellenálló képességük miatt is. A kastély teraszánál Márk Gergely futórózsái nyílnak. Baloldalon elöl az égő tűzpiros ’Futótűz’, mögötte a nagy sötét rózsaszín, illatos telt virágú ’Torockó’, hátul az ’Október 23 emlékére’ nyílik. Jobb oldalon elöl a karmazsinpiros ’Sarolta’, mögötte a világos rózsaszín, illatos futórózsa a ’Szent Erzsébet emlékére’, hátul pedig a krémsárga-rózsás ’Mami’ virít.

Az Iker-tavak vízén pompás tündérrózsák (Nymphaea) ringatóznak. Álló-, és lassú folyóvizek iszapjában gyökerező, lombhullató, évelő vízinövények. A vízfenéken vízszintesen kúszó, aljzaton gyökerező rizómájukból hosszú levélnyelek erednek, melyek a vízszintre emelik a nagy kerekded bőrnemű, úszó leveleket. Nyáron nyíló ragyogó, élénk színű, kehely alakú illatos virágaikat nagyszámú, feltűnő sziromlevél és a sok porzó jellemzi. A XIX. század utolsó, s a XX. század első évtizedeiben
Európában és az USA-ban számtalan fagytűrő tündérrózsa-fajtát nemesítettek, melyek a nagyobb, de nem túl mély (max. 1 méter), napsütötte kerti tavak csodálatos nyári dísze lehetnek. Nagy leveleinek árnyékával megakadályozhatja az algásodást.

Az évelőgyűjteményünk egy része az öntözőhálózat átépítése miatt csak korlátozottan látogatható. Elnézésüket kérjük a kellemetlenségekért! A gyűjteményből olyan évelő növényekre hívjuk fel figyelmüket, melyek inkább levelükkel díszítenek, mint virágjukkal. Ilyenek az egyre divatosabb korallcsengő (Heuchera) fajták, melyek a legkülönfélébb színekben és színkombinációkban pompáznak a szaporító telep melletti ágyásokban. Az Észak-Amerikában őshonos korallcsengő vagy tűzeső nemzetség 55 fajt foglal magába. Örökzöld, vagy félig örökzöld levelű évelők, melyek változatos élőhelyeken élnek, lombos erdők aljnövényzetében, prérin és sziklás havasi lejtőkön. A kertekben általában hibrid fajtáik fordulnak elő. A hibridekről sok esetben nem tudni mely szülőfajoktól származnak, pedig a napfény tűrésük szempontjából ez fontos ismeret.

Az árnyékliliomok (Hosta) is elsősorban levelükkel díszítenek. Hatalmas a levelek szín-, méret- és formagazdagsága. A harang alakú, laza fürtben elhelyezkedő virágok színe lehet fehér, halványkék, levendula, ibolyakék, vagy lila, esetleg csíkos és cirmos. A kifejlett hoszták mérete is igen változatos, a tenyérnyi törpéktől az egy-két méter átmérőjű óriásokig terjed, mely a kertépítészetben számtalan felhasználási módot tesz lehetővé. Őshazájuk Japán, Korea és Kína. Ott közel háromszáz éve ültetik őket, de csak az utóbbi évtizedekben kerültek igazán előtérbe. A nemesítők keze alatt óriási változáson mentek keresztül, és számtalan, szebbnél szebb új fajta és változat keletkezett. Nyugat-Európában és Amerikában az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb növénycsoport, csupán az angliai kereskedelmi forgalomban levő fajok és fajták száma közel 800!

A főút mentén, az árnyéki évelő növények között most bont virágot gyűjteményünk ritkasága, az Északkelet-Kínából származó sisakvirág-levelű hamuvirág (Syneilesis aconitifolia), mely szintén nem hosszú száron fejlődő, jelentéktelen, sugárvirág nélküli, rózsaszínes fészekvirágzataival tűnik fel, hanem különleges szépségű, nagy, szeldelt leveleivel.