2018 SZEPTEMBER

A kultúrnövények ágyásában a momordika, balzsamuborka (Momordica charantia) különös termései tűnnek fel. Az uborka nagyságú, orsó alakú vagy hengeres, zöldre majd élénksárgára változó, rücskös, dudorkás, bordás termések megérve 3 kopáccsal felnyílnak, és a húsos terméshéj alól kitűnnek a skarlátpiros, csillogó magköpenybe burkolt, keserű magok. Trópusi Ázsiából származik, de pontos eredete ismeretlen, mert szerte a forró, nedves síkvidéki trópusokon ültetett és kivadult növény. Termését éretlenül, halványzölden fogyasztják, kesernyés ízét forrázással, a főzővíz kiöntésével mérsékelik. Gyógynövényként is ismert. A növény nedvét reuma, asztma, bőr-, és cukorbetegségek kezelésére ajánlják, hatóanyaga jótékony hatással van a gyomor- és bélrendszerre.