MEGJELENT ÉS KAPHATÓ A BEPORZÓK A KERTÜNKBEN C. KIADVÁNY

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
2019.03.12.

Kovács-Hostyánszki Anikó (MTA ÖK, Ökológiai és Botanikai Intézet kutatója) szerkesztésében megjelent egy színes fényképekkel gazdagon illusztrált, A5-ös formátumú, 20 oldalas, praktikus útmutató a beporzó rovarok megismeréséhez és tevékenységük segítéséhez.

Bár a háziméhek által termelt mézet sokan szívesen fogyasztják, a beporzók tevékenysége ennél sokkal tágabb és fontosabb. Sok növény megporzásához külső segítségre, beporzó állatokra van szükség. Ezen fák, cserjék, vadvirágok teremtik meg részben a táplálékhálózatok alapját, így a földi élet fenntarthatósága is nagyban függ a beporzóktól. Az állati beporzású növények táplálkozásunk alapkövei, de emellett gyógyszerek, bioüzemanyag, rostszálak, épület- és bútorfa alapanyagai is lehetnek. A méhek a mérsékelt égövön a legtöbb növényfaj számára a legfontosabb beporzó szervezetek, de rajtuk kívül legyek, nappali és éjszakai lepkék, speciálisabb esetekben darazsak, bogarak is végezhetnek beporzást, főleg a trópusi területeken madarak, emlősök, hüllők között is találunk beporzókat. A beporzók helyzetéről azonban egyre aggasztóbb hírek látnak napvilágot mindenfelé, sorsukért egyre több ember aggódik. Ennek hátterében, többek között, a beporzók számára fontos fészkelő és táplálkozó helyek eltűnése, a virágforrások csökkenése áll.

A beporzó rovarok védelméért viszont szerencsére bárki tehet a kertben vagy az erkélyen való virágok ültetésével, melyeket ha okosan választunk ki, tavasztól őszig gondoskodhatunk róluk. A Beporzók a kertünkben c. kiadvány ebben kíván segítséget nyújtani, a beporzók világát mutatja be, és szeretné közelebb hozni ezen hasznos és érdekes állatokat az emberekhez. Ismerjük meg őket!

A kiadvány március 8-tól megvásárolható a Nemzeti Botanikus Kert jegypénztárában, 250 Ft-ért.