Üvegházi gyűjtemény

Története

A kert viszontagságos évtizedeiben minden grófi időkben épült üvegház elpusztult, ezért a botanikus kert megalakulásakor a legfontosabb feladatok közé tartozott a trópusi gyűjtemény számára is alkalmas üvegházak felépítése.
1953-ban elkészült ugyan egy félig földbesüllyesztett, kis üvegház, de az első jelentősebb, melegvízfűtésű üvegházszárny csak 1958 januárjára készült el.
Az 1967-ben kialakított régi bemutató üvegház helyén 1985-1987 között új, 3 oldalhajós, 15 méter magas főhajós trópusi pálmaház épült fel.
Az 1969 őszén elkészült hidegház felújítására és bővítésére 1997-ben került sor. Ez jelenleg Magyarország legnagyobb teleltetőháza.
Legújabb beruházásunk a 2009 tavaszán átadott 480 m² területű kaktusz- és pozsgásház. Az új építmény a növények ökológiai igényeinek legteljesebb kielégítésére korszerű automata technikai berendezéssel készült. Hozzá hasonló méretű és rendszerű pozsgás üvegház még sohasem épült Magyarországon.
Az üvegházi gyűjtemények a botanikus kertek messze legköltségesebb részei. A vácrátóti üvegházak fűtése az 1970-es évek kokszfűtésétől a kőolajon át eljutott a mai gázfűtésig. A csere idején még a hagyományos módszerek is jó megoldásnak tűntek, de napjainkra egy új beruházás, a Geoterm-Vácrátót projekt segítségével, sokkal korszerűbb fűtési módra térhettünk át. Elsők között az országban. Megépült egy zárt rendszerben üzemelő termálvíz fűtési rendszer.
A projekttel összefüggésben a régi üvegházak három lépcsős újjáépítése is folyamatban van, az intézet gazdája, az MTA támogatásával.

Felépítése

A 3000 körüli taxonszámú üvegházi gyűjteményben a növények hő-, nedvesség-, pára- és fényigény szerint külön-külön házakban nyertek elhelyezést. Így van pozsgás-, trópusi-, bromélia-, orchidea- és hidegház is. Gyűjteményünkben kiemelkedően gazdag az ananászfélék (Bromeliaceae), a kontyvirágfélék (Araceae), a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családja, valamint a vadon gyűjtött trópusi orchideák gyűjteménye is. A bemutató üvegházban hatalmas pálmatörzsek közt kanyarogva tekinthetik meg látogatóink a gazdag trópusi gyűjteményt és a melegégövi kultúrnövények sokaságát. Értékes a kaktusz- és pozsgás gyűjteményünk új üvegházában nemcsak a szárazságtűrő növényeket tanulmányozhatják látogatóink, hanem megismerkedhetnek a sivatagok világával és a szárazsághoz való növényi alkalmazkodás eseteivel is.
Az új évezredben az üvegházi gyűjteményünk szerepe és jelentősége új hangsúlyt kap a növényi sokféleség megőrzésének tükrében. A trópusi területek növénytakarójának pusztulása miatt egyre több faj válik veszélyeztetetté és talál biztos menedékre a botanikus kerti gyűjteményekben.

A nagyközönség előtt jelenleg, áprilistól októberig a trópusi bemutató üvegházház és a kaktusz- és pozsgásház áll nyitva.